REDESCOPERIȚI MUZEUL DE MINERALOGIE!!!!

Prin atenția și bunăvoința Consiliului Județean Maramureș, Joi, 22 decembrie 2011, în prezența unor invitați de seamă, într-o zi emoționantă cu reverberații puternice, evocând Revoluția din 1989 și cu doar câteva zile înainte de Crăciun și Anul Nou, s-a consemnat unul dintre cele mai importante momente ale istoriei Muzeului de Mineralogie Baia Mare: inaugurarea oficială a noii clădiri multifuncționale, ca extindere nu doar a unui bloc de clădire, ci ca redimensionare dintr-o perspectivă interactivă și inovativă chiar a funcțiunilor și concepției muzeale, prin care muzeul nostru se dorește a fi un partener social activ – un promotor al educației prin muzeu, un pol de atracție pentru dezvoltarea turismului, un excelent ambasador al Maramureșului și al țării noastre, prin expozițiile itinerate în străinătate și mai ales, un foarte competent conservator al unora dintre cele mai prețioase comori ale pământului care, prin muzeificare, spun povestea celei mai mari și mai valoroase colecții mineralogice regionale din Europa.

Evenimentul a fost onorat de înalți prelați ai bisericii ortodoxe, de președintele Consiliului Județean Maramureș – Mircea Man, de vice-președintele Emil Marinescu, de primarul municipiului Baia Mare – Cătălin Cherecheș și – printre alte personalități notabile – de fostul președinte al CJ. Maramureș, Marinel Kovacs, unul dintre artizanii acestui proiect de modernizare a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, alături de directorul său fondator Victor Gorduza – a cărui lipsă am resimțit-o în contextul acestui eveniment extraordinar.

Noua aripă, multifuncțională, a muzeului va oferi cadrul dezvoltării și promovării pachetelor de servicii culturale muzeale oferite publicului larg, dar și unor categorii specifice de public școlar pe care urmărim să le apropiem și mai mult.

La subsol, atunci când condițiile de aclimatizare și etanșeizare vor permite, va fi amenajat unul dintre cele mai moderne ”adăposturi” pentru minerale, sub forma unui depozit vizitabil, în condiții speciale de iluminat, care să evidențieze starea de repaus a obiectelor, apropiată stării naturale din cadrul de proveniență.

La parter, alăturat micilor spații convenționale, cu funcțiuni tehnice, identificăm o componentă esențială pentru activitatea unui muzeu – prima sală pentru expoziții temporare la sediu, dintr-un sector care va fi dedicat acestei activități, pe o coordonată multidisciplinară și multiculturală, care să evidențieze bogăția valorilor culturale maramureșene, un spațiu de dialog și experiment cultural al expozițiilor convenționale și neconvenționale. Astăzi la parterul clădirii vă întâmpinăm cu prima secțiune a expoziției debut, numită ”Minerale și Astre”, care își propune să vă surprindă prin formatul muzeotehnicii în care sunt etalate prețioasele comori ale pământului, minerale dintre care câteva au fost etalate și au asigurat succesul unora dintre expozițiile organizate de Muzeul de Mineralogie în muzee europene.

La primul etaj descoperim o sală de conferințe cu aproximativ o sută de locuri, spațiu care poate fi modelat și pentru găzduirea unei expoziții sau a unor ceremonii speciale. Dotările multimedia moderne, precum sistemul de sunet multiplex, cu microfoane conectate cu fire și microfoane wireless, ecranul mobil și videoproiectorul din tavan, precum și sistemul de traducere simultană wireless, ce poate fi folosit în cadrul unor conferințe sau ghidaje speciale de protocol, sistemele de calcul mobile și imobile atașate utilizării în condiții excelente a acestui spațiu ce poate fi armonizat după nevoi – sunt elemente ce vor asigura varietate, excelență, originalitate și inovație în organizarea acțiunilor culturale. Sala de conferințe are atașată o sală de mărime medie, ale cărei coordonate permit utilizări muzeale multiple, precum mini-expoziții, sală atelier de lectură și activități creative, sală de ședințe și protocol, sală pentru activități de organizare. Alte spații mici cu funcții administrativ organizatorice sau depozitare pot asigura dinamica de mișcare a mobilierului în funcție de necesități.

La al doilea etaj, biblioteca cu sala de lectură și atelierul educațional sunt cele două atracții speciale. Sala de lectură sau studiu – cu o bibliotecă generoasă și un computer, menit să asigure deschiderea către … lume, via internet pentru cei doritori de studiu aprofundat, precum și un televizor LCD cu DVD player, pe care pot fi vizionate filme documentare de profil (istorie naturală – științele naturii). Holul bibliotecă este modern și elegant echipat pentru a oferi confort, condiții de studiu pentru specialiștii muzeului și pentru publicul doritor de abonare. Sala atelier educațional cu o capacitate nu foarte mare, însă modern dotată – ar putea surprinde prin tabla interactivă, videoproiectorul, tehnica de calcul atașată și mobilierul în sine. Deși în clădire sunt și alte spații ce permit abordări practice în domeniul educației non-formale, acesta are avantajul luminii naturale și cel al tehnicii.

Liftul modern cu care este dotat acest corp de clădire are și simbolul 3, care ne poate conduce, glumind, pe ”acoperișul lumii”, unde surprindem panorama incompletă dar surprinzătoare a Băii Mari, cu crâmpeie incitante de lumină și culoare. Oare cum arată această panoramă … noaptea? Stelele scânteietoare și galaxiile emergente s-ar putea vedea mai bine într-un telescop din această ipostază? Sala luminoasă de pe acoperișul clădirii se pretează cel mai bine unor ateliere de creație artistică, unor activități de studiu sau recreative, relaxante – într-un format eventual de ”cafenea culturală”, așa cum a fost proiectată, însă – așa cum ați observat sau veți observa, oferă generos cadrul și unei expuneri muzeale, așa cum este cazul celei de-a doua secțiuni a expoziției ”Minerale și Astre”, expoziția temporară debut din noua clădire. Din sală este posibil accesul pe terasă, de unde pot fi realizate observații terestre cu o lunetă terestră sau un binoclu.

Câteva dintre criteriile, deloc abstracte, care pot părea ciudate, după care un specialist sau un vizitator oarecare apreciază sau notează un muzeu sunt: accesul facil pentru persoane cu handicap locomotor, modernitatea și igiena instalațiilor sanitare și nu în ultimul rând, confortul ambiental oferit prin instalația de aer condiționat și, nu în ultimul rând, primirea caldă și profesionistă pe care o primește. Îndrăznesc să afirm că Muzeul de Mineralogie Baia Mare s-a aliniat aproape întotdeauna acestor așteptări normale din partea publicului și dovada o veți regăsi și în această clădire multifuncțională: un lift modern, zonă de acces pentru persoane cu handicap locomotor, toaletă dotată cu senzori de prezență, mobilier estetic și confortabil, muzeotehnică cu iluminat telecomandat, facilități multimedia de vârf și resurse umane care, chiar dacă nu sunt îndestulătoare pentru a acoperi natural toate funcțiile și nevoile muzeului nostru, reprezintă un colectiv unit, competent și de bună credință .

Această realizare nu ar fi fost însă, posibilă, fără bunăvoința și deschiderea Consiliului Județean Maramureș față de necesitatea modernizării muzeului nostru și adăugarea spațiilor necesare desfășurării în condiții optime a activităților muzeului nostru. Mulțumim de asemenea public arhitectului, societății constructoare – care a realizat clădirea într-un termen foarte scurt și în parametri de calitate, firmelor care au asigurat implementarea în infrastructură a componentelor multimedia și de securitate – într-un design complet care să asigure un viitor ilustru pentru un muzeu de excepție: MUZEUL DE MINERALOGIE BAIA MARE, muzeul Dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *