De Ziua Internațională a Mediului

001Anual, în întreaga lume, la data de 5 iunie, se aniversează Ziua Internațională a Mediului. La fel ca și în anii anteriori, Muzeul de Mineralogie a participat la această sărbătoare prin organizarea, sâmbătă 8 iunie, a unei drumeții la aria naturală protejată Creasta Cocoșului, cu statutul de rezervație naturală la nivel național și în componența sitului de importanță comunitară Gutâi – Creasta Cocoșului, parte integrantă a rețelei europene Natura 2000. Parteneri în organizarea evenimentului ne-au fost: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Societatea Geologică a României – Sucursala Baia Mare, Societatea de Geografie a României – Filiala Maramureș, Asociația EcoLogic și Clubul de Turism Creasta Cocoșului.

Plecarea a fost programată la ora 09:00, din fața Sălii Sporturilor din Baia Mare, unde, un autobuz închiriat de organizatori, a preluat și transportat excursioniștii, până la hanul din Pasul Gutâi. Startul drumeției, la care s-au alăturat și participanții veniți cu autoturismele personale, a fost dat de directorul Muzeului – dl. conf. univ. dr. ing. Ioan DENUȚ – în jurul orei 09:45, dar numai după un scurt cuvânt introductiv, în care a vorbit despre semnificația Zilei Internaționale a Mediului și a prezentat traseul urmat.

Prima oprire a fost la ieșirea din zona împădurită, în Poiana Boului, unde dl. conf. univ. dr. Marinel Kovacs, profitând de timpul deosebit de frumos și cerul senin, ce a permis vizualizarea vârfurilor muntoase învecinate, a oferit participanților informații despre alcătuirea geologică și modul de formare a masivului vulcanic Gutâi.

Următoarea oprire a fost spre ieșire din Poiana Boului, în apropierea bornei de piatră ce marca celebrul drum al Măriuții. Aici, dl. Denuț a vorbit despre traseul acestui drum, ce lega Maramureșul de mari capitale vest europene și despre semnificația și importanța mineralului halit (cunoscut sub denumirea de sare gemă) exportat către vest, pe acest drum.

O scurtă oprire s-a produs și la locul numit Sărita Pintii, unde a fost evocată imaginea cunoscutului haiduc și a fost admirată priveliștea uimitoare oferită de abruptul stâncos. Drumeția a continuat, cu o nouă regrupare a participanților, în zona panourilor informative, amplasate la intrarea în aria naturală protejată, înaintea urcușului final.

Ajunși pe platoul de la baza Crestei Cocoșului, participanții la drumeție s-au bucurat de priveliștea oferită de semețele coloane de andezit și peisajul geomorfologic și vegetal, oferit de înălțimile Gutâiului. După binemeritatul sandwich și o pauză de relaxare, au urmat scurte alocuțiuni susținute de dl. Marinel Kovacs și dl. Denuț, despre semnificația geologică a Crestei și aspecte manageriale pentru ceea ce înseamnă dublul statut de rezervație naturală și site Natura 2000, inclusiv ca și element principal în cadrul viitorului geoparc, propunere aflată în lucru. Organizatorii au reluat tradiția oferirii unor premii simbolice la doi dintre participanți – astfel cel mai tânăr drumeț (8 ani) a primit un recipient de tip termos, iar cel mai vârstnic (71 de ani), o pereche de bețe de trekking, iar cei care au fost pentru prima oară pe Creastă, au fost încurajați și răsplătiți cu aplauze.

După tradiționala poză de grup și o sesiune de fotografii, având Creasta ca fundal, cei aproximativ 50 de participanți au făcut cale întoarsă, unii cu gândul la aroma siropului ce va rezulta din mugurii de brad culeși.

Mulțumim tuturor pentru participare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *