Longevitatea unui proiect de succes – „Zestrea minerală a României”

01Expoziția itinerantă „Zestrea minerală a României” se bucură de o notorietate națională binemeritată; cel mai longeviv proiect expozițional al Muzeului nostru se află, din data de 13 iunie, la București. Este cea de-a nouăsprezecea vernisare, începutul fiind înregistrat la Baia Mare în data de 28 mai 2019. Este, din păcate, și ultima locație, urmând ca la mijlocul lui octombrie, anul acesta, piesele împrumuate să fie restituite colaboratorilor noștri, cărora, cu această ocazie, le mulțumim pentru sprijinul necondiționat acordat în realizarea acestui proiect: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași și Muzeul Geologic Național. Această din urmă instituție este de altfel noua gazdă a celor 122 de exponate. Este pentru a doua oară, când această prestigioasă instituție de cultură, cercetare și educație se oferă spre a prezenta publicului premierele mineralogice ale României.

În atmosfera unică, dată de arhitectura de început de secol XX, în care funcționează Muzeul Geologic Național (structură din cadrul Institutului Geologic al României), în impresionantul hol de la intrare, a fost vernisată expoziția noastră, joi, 13 iunie 2024, cu începere de la ora 16. Gazda noastră, Dr. Cs. Valentin Paraschiv, a menționat, printre altele, excelentele raporturi de colaborare instituțională și umană dintre cele două entități. A subliniat și faptul că, cea de-a doua ediție a acestui proiect, este dovada interesului trezit în rândul publicului vizitator, de comorile mineralogice naționale. Comisarul expoziției, muzeograful Sorin Prisăcariu, a explicat rațiunile demarării acestui proiect, evidențiind cele două dimensiuni principale: minerale în premieră descoperite și descrise pentru prima oară în România și dimensiunea estetică dată de asociațiile minerale de tip „flori de mină”, unele din ele unice în lume, provenind din patrimoniul Muzeului nostru. A organizat, pentru publicul prezent, un tur ghidat, prin care au fost subliniate aspecte deosebite muzeografice sau estetice, ce dau culoare și consistență acestui eveniment cultural.

Așadar, dacă aveți drum prin București, nu ezitați să vizitați expoziția noastră, la pachet cu surprinzătorul Muzeu al Geologiei. Ea va putea fi admirată până la mijlocul lunii octombrie, a acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *